UMAR: Usporavanje rasta u EU i eurozoni rizik za slovenski BDP

Bez autora
Mar 07 2012

Slovenski BDP je u zadnjem kvartalu prošle godine pao za 2,8 posto, a pad na godišnjoj razini u 2011. iznosi 0,2 posto, najnovije su procjene Ureda za makroekonomske analize (UMAR) slovenske vlade. Rizici za daljnje usporavanje gospodarske aktivnosti u ovoj godini u Sloveniji se nastavljaju nakon nedavne procjene Europske komisije da dolazi do usporenog rasta u EU-u i eurozoni. Zbog pada domaće potrošnje izvoz za slovensko gospodarstvo i dalje predstavlja rijedak jači čimbenik koji održava gospodarsku aktivnost. Godišnja razina inflacije iznosila je u Sloveniji krajem veljače ove godine 2,9 posto, a UMAR ocjenjuje da će se smirivati i tijekom godine svesti na dva posto, u prvom redu zbog slabe gospodarske aktivnosti. Jednokratni učinak na povećanje inflacije početkom godine imala su u prvom redu tekuća goriva čija je cijena u prva dva mjeseca porasla za 6 posto.

UMAR: Usporavanje rasta u EU i eurozoni rizik za slovenski BDPSlovenski BDP je u zadnjem kvartalu prošle godine pao za 2,8 posto, a pad na godišnjoj razini u 2011. iznosi 0,2 posto, najnovije su procjene Ureda za makroekonomske analize (UMAR) slovenske vlade, prenijela je u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA.

Rizici za daljnje usporavanje gospodarske aktivnosti u ovoj godini u Sloveniji se nastavljaju nakon nedavne procjene Europske komisije da dolazi do usporenog rasta u EU-u i eurozoni, navodi UMAR.

U svojoj najnovijoj analizi UMAR ocjenjuje da zbog pada domaće potrošnje izvoz za slovensko gospodarstvo i dalje predstavlja rijedak jači čimbenik koji održava gospodarsku aktivnost.

Godišnja razina inflacije iznosila je u Sloveniji krajem veljače ove godine 2,9 posto, a UMAR ocjenjuje da će se smirivati i tijekom godine svesti na dva posto, u prvom redu zbog "slabe gospodarske aktivnosti". Jednokratni učinak na povećanje inflacije početkom godine imala su u prvom redu tekuća goriva čija je cijena u prva dva mjeseca porasla za 6 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik